Alergija na pelud

Alergija na pelud

 
Alergija na pelud (peludna groznica, peludni rinitis) je zadnjih godina sve intenzivnije počela mučiti ljude od početka proljeća pa do kraja listopada s pojavom peludi stabala, trava i korova.

Pelud

Pelud je samo jedan od dužeg niza alergenih produkata – grinje kućne prašine i kućnih životinja, hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi u hrani i pićima, plijesni, otrovi insekata i sl. Često se javlja alergičnost na više alergena istodobno ili nastanak jedne prethodi drugoj.
Posljednjih godina brojne studije ukazuju na utjecaj klimatskih promjena na cvjetanje biljaka, a time i na količine peluda u zraku. Stoga će, procjenjuje WHO, peludna alergija u bliskoj budućnosti postati najčešća kronična nezarazna bolest.
Pelud prisutan u atmosferi najsnažniji je prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Biljke umjerenog područja uglavnom se oprašuju vjetrom te predstavljaju glavni izvor alergena. Peludni spektar određenog područja određen je ciklusom produkcije i otpuštanja peluda biljaka tijekom sezone, sastavom lokalne vegetacije i meteorološkim prilikama koje utječu na rasprostranjivanje i transport peluda iz tih izvora.

U procesu koji se zove alergijska preosjetljivost, vaš imunološki sustav pogrešno identificira bezazlenu tvar u zraku kao nešto štetno. Vaš imunološki sustav tada počinje proizvodnju antitijela na tu bezopasnu tvar. Sljedeći put kada dođete u dodir sa tom tvari, ta ju antitijela prepoznaju i signaliziraju imunološki sustav da otpušta kemikalije, poput histamina, u krvotok. Tada imunološki sustav izaziva reakciju koja dovodi do simptoma peludne alergije.
Od alergija na pelud drveća, trave i korova najteže simptome izaziva pelud breze i ambrozije. Smetnje se očituju kao dugotrajna prehlada koja se iduće sezone ponavlja. Bolesnici imaju napadaje kihanja i desetke puta u jednom satu, iz nosa im stalno curi bistri sekret, javlja se svrbež nosa i očiju uz crvenilo očne spojnice. Ove smetnje mogu znatno utjecati na vašu učinkovitost na poslu ili u školi i ometati aktivnosti kojima ste posvećeni u slobodno vrijeme.

 

Liječenje peludne alergije

Najbolje liječenje peludne alergije jest primjena terapije protiv alergijske preosjetljivosti ili izbjegavanje alergena koji uzrokuju alergijske reakcije. Međutim, to nije uvijek moguće. Ako imate blage simptome, odnosno ne reagirate preagresivno, kod vas uobičajeni preparati protiv bolova mogu biti od velike koristi pri ublažavanju simptoma. Ako pak to nije slučaj, te vaše tijelo preburno reagira na alergene tada ćete morati uzimati preparate koji se dobivaju na recept. Najčešće se kombinira više vrsta preparata, a to može potrajati dok konačno ne pronađete što vam najviše odgovara. Ako vaše dijete ima peludnu groznicu, razgovarajte sa svojim liječnikom o najboljem načinu liječenja. Neki preparati su odobreni za uporabu kod djece, dok su neki isključivo za odrasle. Ako pak djetetu želite sami dati preparat protiv bolova, budite sigurni da ste pažljivo pročitali uputu o korištenju.

 

Terapije za liječenje alergijske preosjetljivosti:

 • Biorezonanca – je terapija protiv alergija koja se uspješno koristi već dugi niz godina, čija se metoda bazira na traženju uzroka ‘uznemirenog’ imunološkog sustava, te pokušaja njegovog stabiliziranja. Biorezonantnom metodom utvrđuju se čimbenici koji ga uznemiruju, a tada ih se terapijom otklanja. Zadaća biorezonantne terapije je ukloniti potencijalne uzročnike alergije s jedne strane, te antialergijskim tretmanima smanjiti senzibilnost na određeni alergen. Najbolji rezultati postižu se pripremom organizma prije jeseni ili proljeća, ali se simptomi uspješno smiruju i uklanjaju i kada je alergija već nastupila.
 • Imunoterapija – sastoji se najčešće u primanju injekcija koje sadrže male količine alergena, a cilj je da se vaše tijelo navikne na alergene koji uzrokuju simptome i samim time smanjite potrebu za lijekovima; kod djece ova metoda može spriječiti razvoj astme
 • Ispiranje sinusa – destiliranom, sterilnom fiziološkom otopinom – brz, jeftin i vrlo učinkovit način za ublažavanje iritacije dišnih puteva, ponajprije nosa

 

Preparati za olakšanje simptoma peludne alergije:

 • Kortikosteroidi u obliku spreja za nos – za mnoge ljude najučinkovitiji preparat; spriječava svrbež i curenje nosa; nuspojave uključuju neugodan miris ili okus te iritaciju nosa
 • Antihistaminici – obično se daju u obliku tableta, a postoje i sprejevi te kapi za oči; pomažu kod svrbeža, kihanja i curenja nosa
 • Oralni kortikosteroidi – u obliku tableta; koriste se za ublažavanje teških simptoma alergije; dugotrajna upotreba može uzrokovati ozbiljne nuspojave pa se najčešće propisuju za kratko vrijeme

 

Osobama alergičnim na pelud savjetuje se:

 • informirati se o kretanjima peludnih alergena (pratiti peludnu prognozu)
 • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena
 • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše, jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
 • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću
 • ne sušiti rublje vani na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi
 • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije
 • nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana
 • četkati i prati kućne ljubimce
 • boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima

 

Aerobiologija

Aerobiologija je znanost koja se bavi proučavanjem biološkog porijekla čestica u zraku, njihovim transportom i međudjelovanjem. Najčešći predmet proučavanja su pelud i spore, čestice koje imaju izuzetno veliku ulogu u pojavi inhalatornih alergija.
Za razvoj alergijskih bolesti u Hrvatskoj važna je polinacija biljaka triju botaničkih skupina: drveća, trava i korova. Za posjedovanje alergenog potencijala biljka mora ispuniti određene uvjete: rasprostranjenost, proizvodnja peluda u ogromnim količinama, oprašivanje vjetrom i sadržavanje alergenih spojeva u peludom zrncu koji u doticaju sa sluznicom izaziva alergijsku reakciju. Alergenu pelud posjeduje manje od stotinu biljaka širom svijeta.

 

Peludni kalendar i peludna prognoza

Na temelju svakodnevnog praćenja koncentracija peluda u zraku izrađuju se peludne prognoze i peludni kalendari. Svrha peludne prognoze je pravovremeno informirati alergičare o vrstama i koncentracijama peluda koji će se pojavljivati ovisno o vremenskim uvjetima u narednim danima. Takva informacija omogućuje alergičnim osobama da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa stanjem peluda u zraku, te da izbjegavaju izlaske u doba dana kada su koncentracije peluda najviše.

 

Aplikacije za pametne telefone

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je u suradnji s partnerima razvio inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije. Aplikacija Alergo Alert omogućuje ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane. Sličnu funkcionalnost pruža i aplikacija Peludna Prognoza koju je razvila tvrtka Pliva.
Alergo Alert i Peludna Prognoza su besplatno dostupne za preuzimanje svim korisnicima pametnih telefona putem Google Playa (Android) i App Storea (iOS).

Category : Zanimljivosti Posted on June 10, 2015

Ostavite odgovor