Bachova cvjetna terapija

Bachova cvjetna terapija

 
U ljepoti cvijeća uživamo svim čulima. Ono nas osvaja svojim oblicima, bojama i mirisima, ali i svojim simboličnim porukama.
K tome, priroda je cvijeću, kao uostalom i svom bilju, podarila svojstva koja možemo iskoristiti da bismo bili ljepši, zdraviji i psihički zadovoljniji.

Cvijeće u sebi skriva cvjetne esencije, cvjetna eterična ulja, koja se stoljećima koriste u narodnoj medicini, a u suvremeno doba i u sve popularnijoj alternativnoj metodi – aromaterapiji. Cvjetna eterična ulja mogu se dodati vodi za kupanje, nakapati u mirisne lampe ili koristiti u različitim pripravcima. Cvjetne arome imaju ljekovita i kozmetička svojstva, ali i dokazano djelovanje na našu psihu, posebno na emotivan život.

Bachova cvjetna terapija pomaže kod negativnih duševnih stanja, tj. negativnih osjećaja kao što su: strah, nesigurnost, obeshrabrenost, usamljenost, očaj, ogorčenost, osjećaj krivnje…

Identificirano je 38 negativnih stanja našeg uma, a svaki cvijet odgovara određenom unutarnjem ponašanju, stavu, te kao jedna vrsta katalizatora uspostavlja prekinutu vezu između duše i osobnosti.

Bachova terapija usmjerena je prije svega na savladavanje negativnih duševnih stanja koja su kasnije i uzrok svih fizičkih tegoba i bolesti. Stoga nas cvijeće može izliječiti, ne zato što djeluje direktno na bolest, nego zato što nas oplahuje pozitivnim vibracijama višeg Ja. Osim kao terapija, ova metoda veoma je važna kao prevencija u održavanju psiho-fizičke ravnoteže, a od velikog je značaja i kod beba i djece.  Njihov je način ponašanja još slabo učvršćen, a mentalnih otpora gotovo nema, pa zato oni bolje i brže reagiraju na Bachovo cvijeće. Pošto se radi o pozitivnim vibracijama cvijeća koje ima dar duševnog iscjeljenja, ova terapija nema nikakvih kontraindikacija sa lijekovima.

 

 

Začetnik cvjetne terapije

EDWARD BACH 1886. – 1936. – liječnik, bakteriolog, imunolog 30-tih god.

Ono što ga nije zadovoljavalo u klasičnoj medicini bio je simptomatski pristup bolesti. Bach je stoga tražio nov i jednostavniji način liječenja čovjeka. U 31. god. dijagnosticiran mu je karcinom i to je bio ključni trenutak njegovom duhovnom razvoju i preobrazbi. Tako je, zahvaljujući snazi duha, preživio još punih devetnaest godina. U daljnjem traženju sebe približio se homeopatiji, holističkom (koji objedinjuje psihičko, fizičko, emotivno i duševno) i energetskom pristupu čovjeku, te je nastavio tražiti odgovore u prirodi. Uskoro dolazi do spoznaje da klasifikaciju i pristup pacijentima treba temeljiti na njihovom karakteru, a ne na njihovoj bolesti. Iako je Bach postajao sve osjetljiviji na emotivna i mentalna stanja svojih pacijenata, nastavio je potragu za lijekovima koji bi djelovali još dublje i skladnije od homeopatskog liječenja. Stoga se posvećuje detaljnom proučavanju biljaka koje je toliko cijenio u mladosti i u periodu 1928. otkriva svoja prva tri cvijeta Mimulus (stidljivost, plahost, strahovi), Impatiens (nestrpljivost, iritiranost) i Clematis (odsutnost duha), a potom i ostalih devet koji zajedno čine dvanaest iscjelitelja:

 • Centaury
 • Cerato
 • Sclerantus
 • Gentian
 • Water violet
 • Vervain
 • Agrimony
 • Rock rose
 • Impatiens
 • Chicory
 • Mimulus
 • Clematis

Nakon otkrića ovih cvjetova povlači se u svoj rodni grad Galles, otkriva i ostalo cvijeće koje povoljno utječe na emotivna stanja. 1936. godine, nepunih četrnaest mjeseci nakon otkrića svih 38 cvjetova, obuhvaćajući  time sva negativna duševna stanja čovjeka, napustio je svoje tijelo. Bachov je sustav kompletan i ne može se proširiti niti nadopuniti.

 

O TERAPIJI BACHOVIM CVIJEĆEM – KAPIMA

Holistička metoda čiji je «otac» Edward Bach otkrivena je tridesetih godina, a za to je bila presudna Bachova osobna preobrazba. Terapija Bachovim kapima metoda je koja nam omogućava dominaciju nad negativnim duševnim stanjima kao što su: nesigurnost, ljubomora, strahovi, sramežljivost, ogorčenost, osjećaj krivice itd. Ono što se želi postići duhovno je pročišćavanje i harmonični razvoj naše ličnosti, a samim time i bolja otpornost na psihosomatske poremećaje. Bach izdvaja biljke koje imaju dar duševnog iscjeljenja38 biljaka djeluju na sva negativna duševna stanja, tj. negativna stanja karaktera koja su uzrok svih fizičkih tegoba i bolesti.

 

   Bolest nije okrutnost niti kazna nego samo korektor, instrument kojim se služi naša duša da bi nas uputila na naše greške, da bi nas spriječila da još više griješimo i izvela nas na put istine i svjetlosti od koje se nikad nismo trebali odvojiti.

Edward Bach

 

Svaki patološki simptom bio organski, psihološki ili duševni, šalje nam specifičnu poruku. Na nama je da ju prepoznamo i ugradimo na našem životnom putu. Bolest se u čovjeku manifestira simptomima, a oni su sjenoviti dijelovi naše svijesti koji su se materijalizirali. U simptomu čovjek može pronaći ono što još nije osvijestio. Neosviješten psihički problem manifestirat će se na fizičkom nivou. Bachovo cvijeće potiče širenje svijesti i time proces ozdravljenja. Ozdravljenje je moguće samo ako čovjek osvijesti ono što je u sjeni, a manifestira se kao simptom i integrira to. Jednom kad čovjek nađe ono što mu nedostaje, simptom postaje površan. Bolest ima samo jedan cilj, a to je da nas izliječi.  Bachov sistem djeluje na razini nježnih energetskih vibracija direktno na energetski sustav čovjeka tj. na astralni sloj (emotivni sloj). Ono što ga činim novim i različitim od homeopatije, tri su osnovne značajke:

 • Duševni pristup bolesti – dijagnostika se bazira isključivo na negativnim osjećajima tj. negativnim duševnim stanjima
 • Jednostavan prirodni proces – Bach oslobađa energiju cvijeća iz njihove materijalne forme što dovodi direktno, a ne analogno do balansirajućeg djelovanja njegovih esencija za koje nema prekomjerne doze niti kontraindikacija sa ostalim terapijama.
 • Princip neškodljivosti – čini ga primjenjivijim u prevenciji i terapiji od homeopatije.

 

Svaki cvijet odgovara određenoj frekvenciji u energetskom polju čovjeka te kad dođe do negativnih duševnih stanja sama frekvencija energetskog polja je disharmonična, a tijelo će prepoznati harmoničnu frekvenciju cvijeta i uspostaviti će se ravnoteža na eteričnom nivou i tako se neće prenijeti na fizički nivo. Dakle, esencije djeluju kao katalizator između duše i ličnosti. Vitalna energija ponovno teče te neće doći do manifestacije bolesti na fizičkom nivou što je bitno kao prevencija. Bachove esence dolaze direktno u kontakt sa višim Ja osobe i tako postaju aktivne u našem cijelom biću i svim dijelovima aure (energetski omotač koji ima šest slojeva: eterski, astralni, mentalni, kauzalni, budički, sveti duh). Kako ovi slojevi ne slijede zakon prostora – vremena fizičkog tijela bolest koja se formira se može izliječiti prije nego li se prenese na samo fizičko tijelo. Činjenica da  cvjetne esence dolaze direktno u kontakt sa višim Ja objašnjava zašto su kompatibilne sa bilo kojim lijekom ili terapijom koji djeluju samo na jednom ograničenom nivou prije svega fizičkom. Senzitivne osobe osjećaju na svojim pacijentima odmah nakon uzimanja cvjetnih esenci povećanje aktivnosti cijele aure. Po Bachu je sedam osnovnih negativnih ponašanja: strah, nesigurnost, manjak interesa za sadašnjost, usamljenost, preosjetljivost na utjecaje ili ideje, obeshrabrenost ili očaj i prevelika briga za dobrobit drugih.

 

   Sa Bachovim cvijećem ne može se umjetno provocirati kriza ozdravljenja jer energija cvijeća sadrži samo vibracije višeg Ja tj. unutarnjeg liječnika koji najbolje vodi sam proces terapije

 

REAKCIJE NA BACHOVU TERAPIJU

Osobe koje u svakodnevnom životu dramatično i burno reagiraju, tako će reagirati i na cvijeće npr. nagle promjene raspoloženja, burni snovi, neki će donijeti odluke odmah što im se prije činilo nemoguće. Jednostavno poslije nekoliko tjedana i mjeseci osjećaju se više otvorenim, stabilnijim, sretnijim i više svojim. Kako Bachovo cvijeće potiče širenje svijesti više se toga počinje svjesno opažati što se prije nije opažalo i svatko reagira na svojstven način.

Ako dođe do promjena na koži u obliku crvenila, svrbeža, osipa i prišteva to je očiti znak da je započeo proces pročišćavanja kako na duhovnom tako i na fizičkom nivou. Samo vrijeme trajanja reakcije je individualno i potrebno je dati vremena da sve ono što je kroz određeno vrijeme potisnuto u unutrašnjosti sada izađe na površinu. Treba prihvatiti svoj proces pročišćavanja sa ljubavlju i strpljenje te će se i sam proces time ubrzati.

Osobe koje su više duhovno otvorene prije će reagirati na cvijeće dok će drugi potisnuti prve reakcije podsvijesti sa psihosomatskim simptomima obrane pa će se pojaviti glavobolje, mučnine itd.

Kod starijih osoba trebat će više vremena nego kod mlađih naročito kod kroničnih bolesti jer teže dolazi do promjene ličnosti kao i kod urođenih bolesti, no nikad neće proći bez efekta. Rezultat će biti veća smirenost, duhovni mir i pozitivne vibracije. Mnogi su pacijenti proveli zadnje dane života u manjim bolovima, smirenije i humanije.

Bebe i djece će bolje reagirati jer je njihov način ponašanja još slabo učvršćen i mentalnih otpora gotovo i nema. Oni žele samo jednu stvar, a to je da budu što prije zdravi. Isto tako su osjetljivije životinje  i biljke. Mnogi se poremećaji kod djece mogu izbjeći ako se djeci daju Bachove kapi od prvog dana tj. ako se koriste u trudnoći, prije poroda i neko vrijeme nakon poroda.

 

USPJEH TERAPIJE 

Uspjeh prije svega ovisi o otvorenosti same osobe i spremnosti da se promijeni te započne proces samospoznaje. Ponekad je potrebna kompletna promjena načina života, a i sama bolest tjera osobu na te promjenu pa ako nije «sazrijelo vrijeme» i sam uspjeh terapije neće biti zadovoljavajući.

Postoje pacijenti koji se ne žele odvojiti od svoje bolesti jer pomoću nje mogu imati moć nad drugima, odbaciti sve odgovornosti ili izazvati tako suosjećanje.

Drugi pak pacijenti ne priznaju u svojoj unutrašnjosti da im cvijeće pomaže jer jednostavno ne žele vjerovati ili pak ne daju dovoljno vremena samoj terapiji pa ako odmah ne dođe do vidljivih promjena tvrde da je terapija bezuspješna. Dakle nije cvijeće bezuspješno već njihova moć shvaćanja koja je zbog mnogih skrivenih faktora još uvijek ne perfektna.  Nije toliko bitno da je osoba svjesna svog duševnog stanja koliko da ima neutralni i otvoreni pristup samoj terapiji.

Category : Zanimljivosti Posted on November 27, 2012

Ostavite odgovor