Candida

Ovoj gljivici, koja je često uzrok mnogobrojnih tegoba, posvećujemo posebnu pozornost. Naše pacijente nikada ne propuštamo testirati na Candidu.

Kaže se da zdravlje svakoga od nas počinje u crijevima. To je osnova od koje i mi započinjemo.

 

ČIMBENICI KOJI POTIČU NJEZIN RAZVOJ

Candida albicans spada u grupu gljivica koje se u manjem broju prirodno nalaze u crijevima. Uslijed različitih utjecaja, a najviše zahvaljujući upotrebi antibiotika, imunosupresivne terapije, hormonske nadomjesne terapije i kontracepcije dolazi do njezinog nekontroliranog rasta.

Vezano uz prehranu, najčešće namirnice koje potiču njezin brz i nekontroliran rast su: šećeri, prerađena hrana, kvasac i pšenica. Osobe koje konzumiraju veće količine šećera, češće će biti pogođene infekcijama.

Hormonalne promjene, naročito kod žena, također mogu biti uzrok poteškoća s Candidom. Vjeruje se da Candida sadrži receptore za estrogen i progesteron.

I stres, nezaobilazan dio današnjeg načina života koji iscrpljuje naš imunološki sustav, čini nas podložnim ovoj vrsti infekcije.

 

SIMPTOMI

Nekontrolirani rast Candide ne mora se manifestirati samo u obliku lokalne infekcije. On može rezultirati, u slučaju bujanja u crijevima, povećanom propusnošću crijevne sluznice. U tom će se slučaju štetne tvari i alergene iz hrane apsorbirati, a ne eliminirati, kao što je slučaj kada je funkcija crijevne sluznice očuvana.

Simptomi su mnogobrojni i mogu se manifestirati u cijelom tijelu:

  • gastrointestinalni trakt: plinovi, grčevi, nadutost, vjetrovi, sindrom iritabilnih crijeva
  • koža: akne, ekcemi, osip
  • psihički: umor, glavobolja, smetenost, nagle promjene raspoloženja, hiperaktivnost kod djece, depresija i sl.
  • respiratorni sustav: problemi sa sinusima, alergije, astma, kašalj, prehlade
  • ginekološki i hormonski sustav: infekcije, neredoviti ciklusi, PMS i sl.

Općenito gledano, intolerancija na hranu, alergija i razvoj Candide uzrokuju povećanu propusnost crijevne sluznice, tako da su im i simptomi vrlo slični.

 

KAKO JU LIJEČIMO

Ukoliko je pacijentu dijagnosticirana prisutnost Candide u crijevima, preporučamo mu točno definiranu alkalnu i detoksicirajuću dijetu, koja suzbija njen razvoj.

Posebnu pažnju posvećujemo informiranju o namirnicama koje je potrebno koristiti, savjetima vezanim uz njihovu nabavu i osmišljavanju jelovnika za period neophodan za uravnoteženje crijevne sluznice.

Našim pacijentima tako dajemo recept za kruh koji je poželjno konzumirati za vrijeme trajanja dijete, ali i priliku da ga degustiraju.

Osim promjenom ishrane, koja je u liječenju ključna, liječenje pospješujemo biorezonantnom terapijom koja se preporučuje svakih 7 do 14 dana tijekom provođenja dijete. Dijeta u prosjeku traje 4 do 5 tjedana, ako se pacijent pridržava pravila prehrane i terapije.

Terapijom se rasterećuje cijeli organizam od toksina, potiče rad limfe i uspostavlja stabilizacija crijevne sluznice.
Sama terapija uključuje i antimikotik koji se također primjenjuje frekvencijski.

Rezultati su ohrabrujući i višestruko rasterećujući, ali u njihovom ostvarenju najveću ulogu imaju volja i angažman samog pacijenta.

Na isti način tretiraju se i bakterije, paraziti, virusi i ostali potencijalni ometajući čimbenici.